07.02.2011 – Scurte însemnări cu privire rânduiala postului în Biserica Ortodoxă

 

Porunca postului a fost dată pentru prima oară de Dumnezeu în Rai protopărinţilor Adam şi Eva, ca mijloc de a ajunge la desăvârşire

 

După ce au fost aşezaţi în Paradis, strămoşii noştrii Adam şi Eva au primit cea dintâi poruncă dumnezeiască: „Din toţi pomii poţi să mănânci, iar din pomul cunoştiinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca, vei muri negreşit!”(Facere 2, 16-17) . Aceasta este porunca postului, un mijloc de întărire sufletească şi de antrenare a voinţei pentru împlinirea poruncilor lui Dumnezeu. Mântuitorul Hristos recomandă Apostolilor postul, alături de rugăciune, ca pe o aramă împotriva celui rău. Episodul vindecării copilului lunatec este sugestiv în acest sens: „Acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post”(Matei 17, 21).  Cu toate acestea postul nu înseamnă numai o luptă împotriva celui rău, ci şi împotriva propriilor noastre porniri care ne-ar putea duce la păcat: „Stăpâneşte-ţi pântecele înainte să te stăpânească el” – spune Sfântul Ioan Scărarul. Prin urmare, scopul postului vizează îmbunătăţirea noastră morală, curăţirea trupului şi a sufletului astfel încât să facem cât mai limpede și transparentă prezenţa lui Dumnezeu în noi.

 Zile şi perioade de post rânduite de Biserică

În decursul unei săptămâni, Biserica a rânduit două zile de post: miercurea – în amintirea vinderii Domnului şi vinerea – ca o rememorare a patimilor Sale. Există și zile în care Biserica face dezlegare pentru hrana de dulce.

Alte zile de post:

–         14 septembrie – când sărbătorim înălţarea Sfintei Cruci

–         5 ianuarie – ajunul Bobotezei  

–         29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Perioade de post consacrate sunt cele patru posturi de peste an:

–         postul Naşterii Domnului – care începe la data de 15 noiembrie şi ţine până la 24 decembrie. Este un post mai puţin sever, în decursul lui Biserica rânduind dezlegare la peşte: până pe 20 decembrie, precum şi sâmbăta şi duminica, în zile sfinţilor mai importanţi sau de hramurile bisericilor.

–         postul Paştelui – cunoscut din punct de vedere liturgic şi sub denumirea de Postul Mare sau al Sfintelor Patimi. Durează şapte săptămâni înainte de Paşti şi este însiţit în prealabil de o perioadă pregătitoare. De Buna Vestire şi de Florii este dezlegare la peşte.

–         postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel – are o durată variabilă, stabilită în funcţie de ziua în care cad sfintele Paşti. Postul începe luni, după duminica tuturor sfinţilor şi ţine până în ziua Sfinţilor Apostoli (29 iunie).

–         postul Adormirii Maicii Domnului – începe de la 1 august şi ţine până la 15 august. În ziua praznicului Schimbării la faţă este dezlegare la peşte.

 Ce putem înţelege prin „dezlegare” în post?

În timpul anumitor posturi există zile în care regimul alimentar specific (de post) poate fi întrerupt, mâncându-se astfel, cu dezlegare, anumite alimente de dulce: peşte (în zilele menţionate mai sus), lactate şi ouă (săptămâna brânzei de dinaintea postului mare), untdelemn şi vin (în mircurile şi vinerile când se prăznuieşte un sfânt important).

Pentru persoanele în vârstă sau pentru cele bolnave, care ar dori să postească, dar, din motive obiective nu o pot face, preotul duhovnic poate da dezlegare ca în perioada postului să poate consuma şi alimente de provenienţă animală.

  Pr. Alexandru Eremia,

Parohia „Sfântul Ioan Hera” – Craiova

 


Atasate la articol:


Postul